Komuniteti

A e rrezikojnë hënat e reja të Jupiterit planetin Tokë?!

Albjona Demushi

Dihet se galaktika ka gjithmonë risi ,të cilat ende nuk janë zbuluar plotësisht edhe pse mund të themi me siguri se teknologjia shkencore është në kulmin e saj.Por sa të sigurt jemi ne në këtë planet?!

Astronomët kanë zbuluar 12 hëna të reja që sillen rreth Jupiterit. Një nga 12 hënat e zbuluara po e rrethon planetin në një orbitë vetëvrasëse, e cila në mënyrë të pashmangshme do të çojë në shkatërrimin e saj të dhunshëm.Nëntë nga hënat e reja i përkasin një grupi të jashtëm që tërhiqen në orbitën e Jupiterit, që do të thotë se ato udhëtojnë në drejtim të kundërt me rrotullimin e planetit. Ato mendohet të jenë mbetjet e trupave më të mëdhenj që u ndanë në aksidente me asteroidet, kometat dhe hënat e tjera. Secila prej tyre merr rreth dy vjet për të rrethuar planetin.Dy hëna janë në një grup që rrethojnë shumë më afër planetit në orbita të progresit që udhëtojnë në të njëjtin drejtim rreth Jupiterit. Më shumë gjasa për të qenë pjesë e një hëne një herë më të madhe që u shkatërrua në orbitë, ato marrin gati një vit për të përfunduar një xhiro rreth Jupiterit. Ndërsa drejtimi që hënat lëvizin rreth planetit varet nga mënyra se si u kapën së pari nga fusha gravitacionale e Jupiterit.

Përplasjet nuk ndodhin aq shpesh, çdo miliard vjet apo më shumë. Nëse ndonjë do të ndodhte, ne do të mund ta dallonim atë nga Toka.Por,përplasja mund të ndodhë në çdo kohë,sepse njëri nga këta trupa po shkon në drejtim të Diellit ndërkohë që të gjithë të tjerët po largohen prej tij.Pra,mund të themi se përplasja është e pashmangshme!